Σχετικά με Εμάς

Το Έργο

Ο Ελαιώνας Αττικής αποτελεί μια περιοχή στρατηγικής θέσης και σημασίας για την Αττική και τον χωρικό σχεδιασμό. Επιλέγεται ως μια αστική περιοχή για πιλοτική εφαρμογή των τριών κατηγοριών (πρόβλεψη, ζωνοποίηση, προτεραιοποίηση) όπου οι συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων είναι όχι μόνο απαραίτητες, αλλά και κρίσιμες. Στα 9.000 στρέμματά του, ο Ελαιώνας εμπεριέχει περιοχές με διαφορετική φυσιογνωμία, χρήσεις και ταυτότητες.

Ως εκ τούτου, αποτελεί ένα χώρο που προσφέρεται για διαφορετικής φύσης πιλοτικές εφαρμογές και ερωτήματα: Περιοχές σημαντικής περιβαλλοντικής υποβάθμισης και σημασίας (όπως το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ ή ο Κηφισός), περιοχές κατοικίας (σε 17 διαφορετικούς θύλακες διαφόρων τυπολογιών, όπως εργατικές κατοικίες κ.ά.), περιοχές συγκέντρωσης παραγωγικών δραστηριοτήτων διαφορετικής σύνθεσης και κατάστασης, οι οποίες αντικατοπτρίζουν την εξαιρετικά σύνθετη παραγωγική φυσιογνωμία του, καθώς και πλήθος ιστορικών κτιρίων με ενδιαφέρον και ανάγκη διάσωσης.

Οι συμμετοχικές διαδικασίες στις οποίες δίνεται έμφαση κατά την ανάπτυξη του έργου έχουν ως στόχο:

  • Πρόβλεψη (Prediction), με τη συμμετοχή ειδικών και ομάδων ενδιαφέροντος για την καλύτερη δυνατή προσέγγιση και μείωση της αβεβαιότητας. Ειδική εφαρμογή σε σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. 
  • Σχεδιασμός και Καθορισμός Ζωνών (Planning), με την εμπλοκή των αρμόδιων και των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτυχία του αναπτυξιακού και του χωρικού σχεδιασμού. Ειδική εφαρμογή σε πολεοδομική ανάλυση ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού.
  • Προτεραιοποίηση (Prioritize) κινδύνων, μέτρων και δράσεων, όπου ο συνδυασμός της συμμετοχής του κοινού, των ειδικών και των εμπλεκόμενων φορέων κρίνει την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων. Ειδική εφαρμογή σε προτεραιοποίηση δομικής τρωτότητας κτιρίων, με σκοπό τη διάσωση  πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στα πλαίσια του έργου, οι προσωπικές αφηγήσεις των ανθρώπων, καθώς και οι μνήμες της κοινότητας, παίζουν σημαντικό ρόλο για την αποκατάσταση και τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικής και άυλης).